ALAPÍTVÁNY

KRÉTA

Belépés a KRÉTA felületre

Belépés a KRÉTA e-ügyintési felületére

K R É T A  kapcsolattartó:
Horváthné Schein Éva ig.h.
+36-34 361-291
8:00 - 16:00
kozepiskola.oroszlany@gmail.com

2012-Közlemény

Iskolánk Oroszlány Város
Önkormányzata
2012. február 28-i
döntése értelmében a
HAMVAS BÉLA GIMNÁZIUM
ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA

nevet viseli
2012. szeptember 1-jétől.
(Hamvas Béla életrajza)

Keresés

TTK-2024

Természettudományi kirándulás

Idén a 9. osztályos tanulók közül a tanév első félévében fizikából, kémiából, biológiából, földrajzból és matematikából kiemelkedően jól teljesítők jutalmul cirkuszi előadáson vehettek részt.

Cirkusz2024

2024. március 22-én Dereskei Lídia Dea, Eichhardt Petra, Halmos Liliána, Halmos Zsófia, Harmath Réka, Kiss Hanna, Kurucsó Kinga, Somogyvári Csenge, Takács Kamilla és Wénusz Dominik valamint Szamper Aranka és Hezler Edit tanárnő kíséretében a Tudomány a porondon című előadásra utaztak Budapestre.

Reggel 7:45 kor indult a vonatunk Oroszlányból. Kelenföldig utaztunk, onnan metróra pattantunk, a Keleti-pályaudvartól a 7E busz vitt el minket a cirkuszi előadás helyszínére. A cirkuszi sátorban nagyon sok iskolából különböző korosztályú diákok foglaltak helyet, majd elkezdődött az előadás.

Mivel ez cirkusz élménypedagógiai előadás volt, egy matematika-fizika és egy biológia-kémia szakos tanárnő világított rá a produkciók előtt és után a különböző attrakciók természettudományos összefüggéseire. Ez igen érdekes volt. Például a fizikánál előjött a körmozgás és a gravitációs erő, biológiánál az emberi test, a genetika és a szem, valamint a mozgáskoordináció kapcsolata.

Hallhattunk a π-ről, a körről, a körcikkről, a centrifugális erőről, a forgó koordinátarendszerről a lábzsonglőr esetében. De a produkciót nézhettük biológiai megközelítésből is. Az idegrendszer működéséről, a próbálkozásos tanulásról, a látás és mozgás összhangjáról, az izommemóriáról tanultakat eleveníthettük fel.

A papagájshow bemutatta a kapcsolatot állat és ember között. Sok mindent megtudtunk a madarak genetikai sajátosságáról, az egyensúlyérzékükről. A guminő esetében láthattuk, milyen rugalmas lehet az emberi test. Továbbá közelítően kiszámolhattuk az artistanő sűrűségét, aki egy 41 cm x 49 cm x 45 cm méretű átlátszó dobozba hajtogatta be magát.

A produkciókat a cirkusz igazgatója ifj. Richter József jól választotta ki. Voltak akrobaták, lovas és papagájos bemutatók is. A kubai artisták rúdon szaltóztak, a mongolok lovas számot mutattak be. Nekem ez a szám tetszett a legjobban, különösen Turbó, a törpe póniló. Az olasz zenebohóc pedig a közönség néhány tagját is bevonta a produkcióba. Amikor véget ért az előadás, rövid fényképezkedés után hazaindultunk.

Nagyon örülök, hogy részt vehettem ezen a kiránduláson. Szerintem mindegyikünk egy picit fáradtan, de tele élményekkel tért haza. Tanulótársaim nevében is köszönöm a lehetőséget!

 Eichhardt Petra 9.a

TermTudCirkusz-01

TermTudCirkusz-02

TermTudCirkusz-03

TermTudCirkusz-04

TermTudCirkusz-05

TermTudCirkusz-06

TermTudCirkusz-07

TermTudCirkusz-08

TermTudCirkusz-09

TermTudCirkusz-10

TermTudCirkusz-11

TermTudCirkusz-12

TermTudCirkusz-13

TermTudCirkusz-14

TermTudCirkusz-15

TermTudCirkusz-16

TermTudCirkusz-17

TermTudCirkusz-18

TermTudCirkusz-19

TermTudCirkusz-20

TermTudCirkusz-21

TermTudCirkusz-22

TermTudCirkusz-23

TermTudCirkusz-24

TermTudCirkusz-25

TermTudCirkusz-26

Video1   Video2

Látogatottság

500636
Mai nap:Mai nap:3
Tegnap:Tegnap:76
A héten:A héten:487
Ebben a hónapban:Ebben a hónapban:1811
ÖSSZESEN :ÖSSZESEN :500636

Nyelvvizsga

LanguageCert