ALAPÍTVÁNY

KRÉTA

Belépés a KRÉTA felületre

Belépés a KRÉTA e-ügyintési felületére

K R É T A  kapcsolattartó:
Horváthné Schein Éva ig.h.
+36-34 361-291
8:00 - 16:00
kozepiskola.oroszlany@gmail.com

2012-Közlemény

Iskolánk Oroszlány Város
Önkormányzata
2012. február 28-i
döntése értelmében a
HAMVAS BÉLA GIMNÁZIUM
ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA

nevet viseli
2012. szeptember 1-jétől.
(Hamvas Béla életrajza)

Keresés

2013-12-05-Antigoné

Rendhagyó irodalom óra a gimiben

Rendhagyó irodalom órán élvezhették a gimnázium diákjai és tanárai Szophoklész Antigoné című tragédiájának „tantermi” feldolgozását 2013. december 5-én. A tanterem itt „nagyobbacska” volt, hiszen a díszteremben várta több mint 200 diák a szokatlan előadást.

A „színpadkép” is tanteremre utalt, hiszen tábla, tanári asztal, néhány szék szolgált díszletül, s az előadás is tanóraként kezdődött. Utána azonban Mészöly Dezső és Trencsényi-Waldapfel Imre veretes szövegét hallhattuk. A rendhagyó a rendezés volt: Barnák László nemcsak rendezőként, de Iszméné, az Őr, Haimón, Teiresziasz és a Hírnök szerepében is bemutatkozott, egy-egy jelzésszerű kiegészítővel egyértelműsítve a szerepváltást. Rendezésének sajátossága, hogy a klasszikus szöveget is közel tudta vinni a diákokhoz a legfontosabb részek kiemelésével (a darab 45 percig, azaz egy tanórányi ideig tartott), valamint a darab „közelítésével” a közönséghez: a fontos párbeszédek egy része a nézőtér közepén zajlott. A mai díszletek, ruhaelemek, valamint a görög dráma katarzisát felváltó riportszerű befejezés is befogadhatóbbá tette a tanulók számára ma már nehezen átérezhető tragédiát.

Mindehhez sokat tett hozzá Danis Lídia színésznő, a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ munkatársa, aki nemcsak Antigoné szerepét alakította fergetegesen, de neki köszönhetjük az előadás megvalósulását is. A kezdeményezés és az anyagi háttér megteremtése is az ő érdeme.

Kreón szerepében Pataki Ferencet, Karvezetőként Savanyu Gergelyt láthattuk.

Az előadás a Szegedi Nemzeti Színház és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre. Az OTV tudósítása a következő linken érhető el: http://oritel.hu/index.php?nid=2584

Kisné Varga Gabriella

Látogatottság

440947
Mai nap:Mai nap:4
Tegnap:Tegnap:77
A héten:A héten:405
Ebben a hónapban:Ebben a hónapban:2196
ÖSSZESEN :ÖSSZESEN :440947

Nyelvvizsga

LanguageCert