ALAPÍTVÁNY

2012-Közlemény

Iskolánk Oroszlány Város
Önkormányzata
2012. február 28-i
döntése értelmében a
HAMVAS BÉLA GIMNÁZIUM
ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA

nevet viseli
2012. szeptember 1-jétől.
(Hamvas Béla életrajza)

Keresés

2014-1-9-Amatőr csillagászok délutánja

A gimnázium csillagai

Sajnos a tanórákon kevés idő jut arra, hogy a rejtélyes Világegyetem titkait bővebben is megismerhessük. Ez volt az oka annak, hogy január 9-én fizikatanáraink bemutatóval egybekötött késő délutáni előadást szerveztek, amire Karsai Gábor amatőr csillagászt hívták meg.

A kötetetlen beszélgetésre jelentkező tanulók egy egész előadót megtöltöttek: a 7- 8. osztályos felső tagozatos gyerekek mellett szép számmal jöttek el a 10. a-s, 11. c-s, 11/1-es „öreg” diákok is. A műkedvelő asztronómus először az Univerzum keletkezését ismertette meg velünk, majd a környező égitestekről mesélt. Az érdekesebbnél érdekesebb jelenségeket plakátokkal, folyóiratképekkel és saját rajzaival, megfigyeléseivel szemléltette.

Ezek után megmutatta az általa készített távcsövet is. Beszélt arról, hogy miből és hogyan épül fel a teleszkóp. Azt hiszem, mindenki számára nyilvánvaló, hogy minket legjobban gyakorlatban érdekelt a működése. Sajnos az időjárás megnehezítette a csillagok tanulmányozását, mert a felhők eltakarták az égboltot. Szerencsére a lelkesedésünk nem csüggedt, s így kitartó türelmünk jutalmaként megpillanthattuk a homályból néha-néha mégis csak előbukkanó állandó útitársunkat, a Holdat.

Akármelyikünk nézett is éppen a távcsőbe, csak ezt hallhattuk: „Oh! Ah, de gyönyörű! Ezt nem gondoltam volna! Ezt nem hiszem el!” Egyik diáktársunk még anyukáját is idehívta telefonon, mert annyira csodálatos látványt nyújtottak az ezüst színű kráterek.

A csapat érdeklődését látva előadónk megígérte, hogy egy felhőmentes tavaszi éjszakán újra eljön, hogy még több csodát megnézhessünk. Felhívta figyelmünket az amatőr csillagászok táborára is, ahol minden érdeklődőt szívesen látnak távcsővel vagy anélkül. Biztos, hogy néhányan el fogunk vele menni egy nyári kempingezésre.

Bár az este során a csillagokat nem hozták le nekünk az égből, de nagyon örültünk annak, hogy bepillantást nyerhettünk a Világegyetem lenyűgöző világába.

Bárány Ágnes, Fekete Fanni, Vörös Evelin
10. a osztályos tanulók

Látogatottság

370240
Mai nap:Mai nap:51
Tegnap:Tegnap:74
A héten:A héten:352
Ebben a hónapban:Ebben a hónapban:972
ÖSSZESEN :ÖSSZESEN :370240