ALAPÍTVÁNY

KRÉTA

Belépés a KRÉTA felületre

Belépés a KRÉTA e-ügyintési felületére

K R É T A  kapcsolattartó:
Horváthné Schein Éva ig.h.
+36-34 361-291
8:00 - 16:00
kozepiskola.oroszlany@gmail.com

2012-Közlemény

Iskolánk Oroszlány Város
Önkormányzata
2012. február 28-i
döntése értelmében a
HAMVAS BÉLA GIMNÁZIUM
ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA

nevet viseli
2012. szeptember 1-jétől.
(Hamvas Béla életrajza)

Keresés

2015-Iskolahét

ISKOLAHÉT A GIMNÁZIUMBAN

Hagyományainkhoz híven idén is különböző eseményekkel tettük gazdaggá a tavaszi iskolahetet, amit 2015. március 23. és 28. között tartottunk.

Az első rendezvény hétfőn a szavalóverseny volt, melynek helyezettjei:
1. Pápai Anna (11. C),
2. Genoff Vivien (9. B),
3. Tóth Tímea (11. B).

Az iskolai napok keretein belül ismét megrendezésre került a Természettudományi Nap.

Kedden délután fél háromkor kezdődött Dr. Kutasi Csaba, egykori diákunk előadása, aki a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeum igazgatója és egyben entomológusa (rovarkutatója) is.

Aki nem hallotta még előadását, érdemes meghallgatni, mert rengeteg érdekes, néha bizarr dolgot tud mesélni a futóbogarak egy-egy fajáról. Az előadása a Bakonyban fellelhető érdekesebb, akár régészeti hátterű bogárról szólt a biológiai változatosság tükrében. Miután vége lett az előadásnak, igazgatónőnk az elhangzottakból kérdezett vissza hallgatóságtól, hogy hány féle rovarról esett szó.

Második előadónk, Dr. Radványiné Varga Andrea, igazgatónőnk volt. A drogokról tartott előadása figyelemfelkeltő és új információkban bővelkedő volt. Külön kitért a diákokat érintő biztonságukat és egészségüket befolyásoló drogveszélyekre. Kérdéseivel bevonta őket a témába, mely során képet kaphattak a különféle drogok élettani hatásáról és a függőség kialakulásáról.

A két előadó eltérő témája és előadásmódja végig fenntartotta a diákok figyelmét és sok új információval gazdagította biológiai tudásuk.

Szerdán délután zajlott a Hamvas Béla Gimnázium és Szakképző Iskola nagytermében a második alkalommal megrendezett országismereti vetélkedő, melyet a német nyelvi munkaközösség szervezett és dr. Radványiné Varga Andrea igazgatónő nyitott meg. Ezúttal Ausztria volt a téma.

Az 5-5 főből álló 22 csapat (5 csapatot 7.-8. osztályos kisgimnazista és általános iskolás, 17 csapatot 9.-12. osztályos diákok alkottak) másfél órán át vidám feladatokat oldott meg. Ezekben bebizonyíthatták, milyen sokat tudnak Ausztria történelméről, földrajzáról, zenéjéről, az osztrák konyháról, az onnan származó híres emberekről. A verseny vidám hangulatban zajlott.

Először bemutatkoztak a csapatok, ezután szavazhattak a legfrappánsabb csapatnévre. Többek között ’Kitzen’-t (kiskecskék), a ’Sowieso’-t (így is- úgyis) és a ’5 Gewinner’-t (5 győztes) előzte meg a Ferencz Jóska csapata. Díjuk egy tálca isler volt, melyet Nyerges-Wohl Gyöngyi tanárnő ajánlott fel.

A verseny után eredményhirdetés következett. Először minden csapat kapott a Lengyel József Gimnázium Tehetségeiért Alapítvány jóvoltából egy-egy emléklapot és tollat.

Ezután Kovács Ildikó Mária igazgatóhelyettes és Hezler Edit munkaközösség vezető az első három helyezettnek átadta a díjakat és az oklevelet. Mindegyik csapat díja egy-egy Sacher torta volt, melyeket Pfiszterer Ilona tanárnő sütött.

Eredmények:
1. Aussenseiter,
2. die fantastischen Fünf,
3. (megosztva): die 5 Gewinner és Ferencz Jóska.

A verseny lebonyolításáért külön köszönet a zsűri tagjainak: Bán Ildikónak, Mádai Ágnesnek, Pfiszterer Ilonának és Pózner Gábornak, valamint az általános iskolákból érkezett csapatok felkészítő tanárainak: Erdélyi Péternének és Pöltl Csabának.

Csütörtökön a történelem munkaközösség szervezésében egy történelmi vetélkedő következett. A téma a 2. világháború volt, ezen belül is a középiskolai tananyagban kevéssé érintett területek, mint az atlanti csata, Budapest ostroma, magyarországi harcok.

Előzetes feladat volt egy német tengeralattjáróról szóló film megtekintése (Das Boot). A verseny nagyon népszerű volt, 19 csapat jelentkezett előzetesen, 15 csapat jelent meg a vetélkedőn, és minden évfolyam képviseltette magát. A felkészüléshez az anyagot a Hadikrónika c. újság egyes számaiból jelöltük ki, és elektronikus formában juttattuk el a csapatoknak. A jó hangulatú vetélkedőn tesztfeladatok, szöveg kiegészítések, egyenruhák, repülőgépek, harckocsik felismerése várt a versenyzőkre, ugyanis a haditechnikai eszközök és a világháború iránt nagy az érdeklődés a diákok körében. A másfél órás vetélkedő gyorsan eltelt, az első hat csapatnak apróbb tárgynyereményeket tudtunk kiosztani.

Az iskolai történelemverseny eredményei:
1. Batalka Klaudia, Eredi Áron, Handl Karola,
2. Czigléczki Rajmund, Erdélyi Dávid, Vida Péter,
3. Bárány Ágnes, Fekete Fanni, Glázer Odett.

Pénteken a gimnázium nagytermébe vártuk pályaválasztási rendezvényre az érdeklődőket, elsősorban a város és környékének hetedikeseit, ahol a rendvédelmi tagozat menetgyakorlatát a tatai dandár bemutatkozása követte. Ez után a résztvevők megismerkedhettek a gimnáziumi és szakközépiskolai képzések formáival, óra- és műhelylátogatásokon vehettek részt a székhelyen és telephelyen, és tájékozódhattak az új városi ösztöndíjrendszerről is. Ez a rendezvény az OSZ ZRT pályázati projektjének segítségével jött létre.

Az iskolahetet a nagyszabású vetélkedő, a Borshow zárta, amelyet a diákönkormányzat és annak vezető tanára, Gőgh Zoltán szervezett. Az idei év témája iskolánk, annak története volt, így előzetes feladatként az iskola makettjét kellett elkészíteni, illetve az osztályok által fellelhető legrégebbi gimnáziumi ellenőrzőt kellett bemutatni.

A szombati vetélkedő bővelkedett szellemi és fizikai feladatokban. Például: iskolatörténeti totó, a legrégebben itt érettségiző diák és érettségi bizonyítványának bemutatása, palacsintasütés, borsóláncfűzés, stb.

A zsűriben Dr. Radványiné Varga Andrea igazgatónő, Fátrai Márta, Bányai Ferenc; és a korábbi diák-önkormányzati vezetők: Jónás Helga, Szalay Zsuzsanna, Hock Enikő és Sáhó Györgyi foglaltak helyet.

A tartalmas délelőttöt a nyereménytorta elfogyasztásával zárták a következő osztályok:
1. 11.a,
2. 12/1,
3. 12.b osztály.

Minden résztvevőnek gratulálunk az elért eredményekhez!

Tök jó

Látogatottság

500319
Mai nap:Mai nap:9
Tegnap:Tegnap:81
A héten:A héten:170
Ebben a hónapban:Ebben a hónapban:1494
ÖSSZESEN :ÖSSZESEN :500319

Nyelvvizsga

LanguageCert