ALAPÍTVÁNY

KRÉTA

Belépés a KRÉTA felületre

Belépés a KRÉTA e-ügyintési felületére

K R É T A  kapcsolattartó:
Horváthné Schein Éva ig.h.
+36-34 361-291
8:00 - 16:00
kozepiskola.oroszlany@gmail.com

2012-Közlemény

Iskolánk Oroszlány Város
Önkormányzata
2012. február 28-i
döntése értelmében a
HAMVAS BÉLA GIMNÁZIUM
ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA

nevet viseli
2012. szeptember 1-jétől.
(Hamvas Béla életrajza)

Keresés

2015-Napfogyatkozás

Napfogyatkozás 2015. március 20.

Napfogyatkozás olyankor jön létre, amikor Holdunk a Nap és a Föld közé kerül, és a Hold árnyéka a bolygónkra vetül.

A jelenség a Föld felszínén állva csak az árnyék területéről figyelhető meg. Kedvező helyzetben a Hold az egész napkorongot eltakarhatja, ekkor teljes napfogyatkozásról beszélünk. Részleges napfogyatkozás akkor látható, amikor a Hold a napkorongnak csak egy részét takarja el.(Forrás: http://www.mcse.hu/egyesulet/egyesuleti-hirek-2015/napfogyatkozas-marcius-20-an/ )


Forrás: http://akiserlet.cafeblog.hu/2015/03/11/napfogyatkozas-marc-20/

2015. március 20-án teljes napfogyatkozás Európából a Feröer-szigetekről és a Spitzbergákról volt látható. Magyarországról részleges napfogyatkozás volt megfigyelhető.

Ezen a napon nem volt tanítás az iskolában. Fizika tanárunk, Szamper Aranka tanárnő csillagászati megfigyelést szervezett erre a délelőttre és meghívta Karsai Gábor bácsit, az amatőr csillagászt is.

Amikor odaértem az iskolába, a bejárat elé már fel volt állítva a távcső. Az időjárás kedvező volt – sehol egy felhő az égen!

A tanárnő a fizika szertárban pedig előkészített egy digitális hőmérőt. Ezt a nyitott ablak közelében egy állványra erősítettük fel, és csatlakoztattuk egy számítógéphez.

A hőmérő század pontossággal, tíz percenként megmérte a levegő hőmérsékletét.

A számítógép eltárolta az adatokat és diagramot tudott rajzolni a mérési eredményekről.

A napfogyatkozás idején érezhetően lehűlt a levegő. Ezt a mérési eredményeink is igazolják.
 

Oroszlányban és térségében 66%-os volt a napfogyatkozás, de a kémia előadóban a kivetítőn, az interneten keresztül a teljes napfogyatkozást is megcsodálhattuk.

Itt nagy volt az öröm, amikor a Hold teljesen eltakarta a Napot! Ritka esemény ez egy ember életében, kevésszer láthat ilyen szépet.

Az iskola előtt mi is megfigyeltük a részleges napfogyatkozást Gabi bácsi egyik távcsövén keresztül, illetve egy másik távcső kivetített képén. Néhány arra tévedt járókelő is csatlakozott hozzánk.

Tésztaszűrővel is kísérleteztünk. Nagyon érdekes volt! Amikor a tésztaszűrőt a napsugarak útjába tartottuk, akkor a lyukak képe nem köralakban volt világos. Minden egyes kis lyukon keresztül látszott a napfogyatkozás!

A csillagászunk közben érdekes információkat mesélt nekünk. Bármit kérdeztünk, válaszolt. Megtudtuk, hogy az emberek már az ókortól kezdve figyelték a napfogyatkozásokat, persze szabad szemmel. Mivel nem tudták, hogy ez veszélyes, emiatt sok baleset, szemkárosodás történt. A görögök ezért azt gondolták, hogy az istenek megharagudtak rájuk, a középkorban pedig az apokalipszis eljövetelének vélték a jelenséget. Petőfi Sándor 1842-ben a teljes napfogyatkozáskor a figyelmeztetések ellenére könnyelmű volt és szabad szemmel nézett a Napba. Emiatt keletkezett Szemfájásomkor című költeménye:

"Teremtő isten! Szemeimre
 A vakságot tán csak nem küldöd?
 Mi lesz belőlem, hogyha többé
 Nem láthatok lyányt s pipafüstöt!"

Mi természetesen védőszemüveggel, illetve hegesztőszemüveggel néztünk csak a Napba.

Néhány diák lesétált a Hunyadi Mátyás Iskolához is, ahol több felszereléssel rendelkeztek a megfigyelésre, de ott nem volt kivetítés a teljes napfogyatkozásról.

Jelentősebb mértékű részleges napfogyatkozás Magyarországról 2022. október 25-én lesz megfigyelhető, a teljes napfogyatkozás látványára pedig hazánkban 2081-ig várni kell.

Mi tehát szerencsések voltunk, hogy láthattuk a részleges napfogyatkozást. Sokat nevettünk és csodálkoztunk. Érdekes volt, szép, és remek! Reméljük lesz még ilyen napunk!

Gál Niké, Mester Máté 8.a és Drábóczi Csenge 9.a munkája alapján

Látogatottság

500318
Mai nap:Mai nap:8
Tegnap:Tegnap:81
A héten:A héten:169
Ebben a hónapban:Ebben a hónapban:1493
ÖSSZESEN :ÖSSZESEN :500318

Nyelvvizsga

LanguageCert